Horna in de media

Heel soms boven jezelf uitstijgen

Interview met Leo Koomen in het N.H.D. (27 sept 2019)

ZWAAG Met Topteam Horna speelt bandstoter Leo Koomen dit seizoen weer in de eredivisie. Waar zijn club speelt met een team van liefhebbers komen direct tijdens de eerste thuiswedstrijd een aantal ex-kampioenen naar Hoorn. ,,Het is als voetballen tegen Messi. Leuk om eens mee te maken, maar je hebt weinig in te brengen.’’
In de werkruimte van Leo Koomen (niet te verwarren met zijn oom, wijlen Theo Koomen, de legendarische verslaggever) staan zes biljarttafels. Het is de grootste bron van inkomsten van de bandstoter. ,,Ik verkoop er zo’n 25 tot 30 per jaar. Kan dus wel zeggen dat ik redelijk goed draai. Ik koop ze op, restaureer ze en verkoop ze weer.”

Leo Koomen

Behalve verkopen en restaureren, legt Koomen ook veel biljartlakens in cafés, biljartcentra of bij mensen thuis. ,,Verder verhuis ik veel biljarts door het hele land heen. Soms kopen mensen via Marktplaats een biljart en dan staat daar een tafel van 700 kilo, die heel nauw steekt met waterpas, leinaden en dat soort zaken. Zodoende toer ik toch zo’n veertigduizend kilometer per jaar door het land.”
Koomen speelt dit seizoen opnieuw met Horna in de ereklasse van het bandstoten. ,,Vaak wordt gezegd dat je goed moet zijn in wiskunde om te kunnen biljarten. Zelf was ik echter geen ster in wiskunde.
Volgens mij is het toch allemaal gevoel en zijn het vooral herinneringen. Patronen herinneren die je al eerder hebt gezien en gespeeld. Het meest vervelende en frustrerende, maar gelijkertijd de grootste uitdaging, van het biljarten is dat geen enkele tafel hetzelfde is. Een patroon op de ene tafel kan heel anders lopen op een andere tafel.”

Drie dagen blij

Wat zorgt er dan voor dat Koomen het biljarten toch zo leuk vindt? ,,Dat je heel soms boven jezelf uit kunt stijgen. Heel af en toe kom ik thuis en ben ik drie dagen blij. Dat ziet mijn vrouw Martine gelijk. Soms kun je een bal perfect raken en dan kun je weer even voort. Maar het kan ook echt ongelooflijk frustrerend zijn.
Misschien is dat wel de charme. Biljarten leent zich uitstekend voor een haat-liefdeverhouding en vooral de psychologie erachter vind ik interessant. Onder grote druk ontspannen blijven afstoten of plan B inzetten als plan A niet lukt. De scheidslijn tussen mooi biljarten en overleven aan het biljart. Daarbij is het natuurlijk uniek dat je het je hele leven kunt spelen op alle niveaus. Zo had mijn vader eens een man van 84 op les. Ging ’s avonds om tien uur de telefoon. Die man vol trots aan de andere kant van de lijn: hij had zijn hoogste score ooit gemaakt. Zes caramboles!”
Achter Koomen – die met zijn 53 jaar de oudste van Topteam Horna is – zitten een paar uitstekende jonge biljarttalenten. ,,Jordy Jong is 23, Germ Bot 39 en Pieter van der Geest 40. Dat is overigens de laatste generatie die nog biljart. Daarna komen nog de broertjes Dudink uit Blokker, maar daarachter is het oorverdovend stil. We kunnen alle biljarttafels straks ten grave dragen. Tenzij er ineens een opleving komt.”
Voor deze jaargang kan Koomen met zijn biljartteam in ieder geval nog een respectabel team op de been brengen.
,,Een team dat op de fiets naar de biljarthal kan komen. We wonen allemaal bij wijze van spreken om de hoek. Dat is bij onze tegenstander van aanstaande zaterdag wel even anders. Die komen van heinde en ver en zijn allemaal oud-kampioenen. Sommigen zelfs oud-wereldkampioen zoals Jean Paul de Bruin, de beste bandstoter ter wereld. Daar mag ik tegen. Dat is een beetje als voetballen tegen Messi. Leuk om eens mee te maken,  maar je hebt weinig in te brengen. Ook komt YouTuber Gert-Jan Veldhuizen naar Hoorn. Voor onze tegenstander De Hazelaar is het absoluut het doel om kampioen te worden. Wij willen vooral handhaven. Als dat lukt, is ons seizoen al geslaagd.”

 


 

Horna verrast met remise

Hoornse biljarters houden stand tegen sterrenensemble van De Hazelaar

Artikel uit het N.H.D. (29 sept 2019)

HOORN Topteam Horna heeft zich in de eerste thuiswedstrijd van het eredivisieseizoen knap staande gehouden tegen De Hazelaar uit Rosmalen. De bezoekers, vooraf gekenmerkt als één van de titelkandidaten, pakten in de eerste ronde de overwinning (1-5), maar moesten in de tweede ontmoeting toezien hoe de Hoornse biljarters de stand weer gelijk trokken met een 4-2 zege.

Leo Koomen

Een verrassend scenario dus, waar teamleider Kees Jong eigenlijk alleen maar van durfde te dromen: „We hebben de tweede ronde fantastisch gespeeld. Ik zie vergeleken met vorig jaar dan ook een duidelijke verbetering. Alleen Leo Koomen kwam vandaag niet tot winst, maar dat mag tegen de topper Jean-Paul de Bruijn geen verrassing heten. Wel komt hij steeds dichterbij. Vanmiddag deed Leo gewoon mee voor de winst.”
En dat zag het goed opgekomen publiek in biljartcentrum Horna zaterdagmiddag ook. Koomen kreeg genoeg kansjes van de ex-wereldkampioen bandstoten uit het Zeeuwse Hulst om voor een verrassing te zorgen. Het ontbrak hem echter aan een beetje extra flair, aan het échte geloof dat hij De Bruijn kon verslaan.
De details werden de bandstootspecialist van Horna uiteindelijk fataal. Toen het er in de slotfases echt op aankwam, maakte De Bruijn iets minder foutjes. Twee keer werd het verschil vooral gemaakt aan het einde van de partijen. In de eerste ronde was het begin zelfs duidelijk voor Koomen. Na zes beurten stond er een voorsprong van 55-22 op het scorebord in het voordeel van de West-Fries. De Bruijn toverde echter een daverend slotakkoord uit zijn keu en met twee series van boven de dertig wist hij toch nog ruim te winnen.
Ook in de tweede partij kon De Bruijn Koomen met moeite de baas blijven. Koomen deed goed mee, maar moest uiteindelijk in elf beurten wederom zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander: 81-100.
Ook Germ Bot en Jordy Jong moesten aantreden tegen gerenommeerde tegenstanders. Zo kreeg Jong de zware klus om Jordy Kanters van het lijf te houden en trof Bot Gert-Jan Veldhuizen als tegenstander.
Vooral Bot onderscheidde zich in het kader 71/2 met een remise- en een winstpartij. Hij speelde geconcentreerd en maakte de eerst partij gelijk in de vierde beurt uit met een slotserie van 43.
Zijn tweede partij was nog sterker. Nadat Veldhuizen vanwege een butage zijn serie zag stranden op 104, maakte Bot de partij in de derde beurt uit met een reeks van 107. Jong liet in het 47/2 ook een sterke tweede partij zien. Ging hij het eerste duel nog kansloos onderuit in slechts twee beurten, de tweede ontmoeting knokte hij zich naar een overtuigende zege in zes beurten.