NIEUWE KAMPIOEN HORNA DRIEBANDENTOERNOOI 2017

Zondag, 12 november 2017, was het weer zover. Het jaarlijkse clubkampioenschap driebanden. Dit jaar met 26 deelnemers.
Om 10 uur werd de eerste trekstoot gemaakt in 7 poules. Er werd weer driftig gestreden om het aantal te maken caramboles te maken binnen 40 beurten. Niet alle deelnemers redde dat. Er waren er ook echter bij die boven verwachting goed presteerde en soms al bij 20 beurten uit waren. Voor de een is driebanden een eitje en voor de ander is het een hele opgave. Kijken, rekenen, krijten en gokken is toch wel de hoofdmoot van het geheel, waarbij het bij sommige lijkt of het zo moet en bij de ander de kraaien over tafel vliegen.
Met tussendoor een hapje en een drankje is het een gezellige bedoening. In sommige poules is de strijd al gestreden na de 3e partij, maar er zijn ook poules bij waar het van de laatste partij afhangt.
Bijvoorbeeld in poule 1, waar de koploper Anjo Nat ( stond na 2 partijen bovenaan ) het met Ben Geldermans moet gaan uitmaken wie er doorgaat naar de finale rondes. Zo redelijk al het bij zijn eerste 2 partijen ging, zo slecht was de laatste partij van Anjo. Daar in tegen ging Ben als een speer en prikte er zomaar 10 op binnen de 40 beurten. In de nabeurt zou Anjo er nog 5 moeten maken om door te gaan, maar zelfs de acquit stoot wilde al niet meer. De beste punten waren al in de eerste 2 partijen er uit gespeeld.
Ook andere hadden niet de beste dag. Zo kon Jeroen Smit geen vuist maken tegen Wouter Heida, Jos Noordeloos en David Bron, waarbij zijn kansen op een finale waren bekeken.
Jack Dudink was daar in tegen op dreef. Hij rekende genadeloos met al zijn tegenstanders in de poule af, evenals Gerard Wammes, met een 100% caramboles. Beide heren gingen dan ook door naar de finale rondes.
Natuurlijk staat gezelligheid en plezier in het spelletje voorop, maar er werd aan elke tafel toch fanatiek gestreden voor de winst. Soms misschien een beetje te fanatiek, waarbij de overmoed de overhand nam en er ook menig bal werd gemist.
Uiteindelijk waren er 7 nummers 1 en 1 beste nr 2 voor de finale rondes. Ben Geldermans, Gerard Wammes, Jack Dudink, Jos Noordeloos, Lucien Vossems, Arie Rotteveel, Rene Zwaap en Marius Ouwerkerk plaatste zich voor de laatste 3 rondes.
In de finale rondes bleven het aantal punten gelijk, alleen het aantal beurten werd verlaagd naar 30. In de finale rondes werden er 4 partijen uitgemaakt binnen 30 beurten. Alle andere partijen werden tot en met de 30e beurt uitgespeeld. Er waren geen gelijke standen, dus was er ook geen barrage nodig. Het percentage caramboles besliste wie de partij gewonnen had.

Aan de 100% score kwam voor Gerard Wammes een einde in de kwart finale, waarbij Jack Dudink weer wel zijn 100% score behield. Jack maakte het in de 23e beurt uit en plaatste zich voor de strijd om de plaatsen 1 t/m 4.
De andere 3 partijen werden beslist op percentage.
Door voor de plaatsen 1 t/m 4:
Jack Dudink, Marius Ouwerkerk, Arie Rotteveel en Lucien Vossems.
Plaatsen 5 t/m 8:
Ben Geldermans, Rene Zwaap, Jos Noordeloos en Gerard Wammes.
In de halve finales om de plaatsen 5 t/m 8 wist Jos er nog een winstpartij uit te persen om zo te mogen spelen voor de 5e of 6e plaats. In de laatste finale partij wist Gerard Wammes hem op de knieën te krijgen. Later verklaarde Jos dat zijn geweer leeg was en dat opladen voor de laatste partij er niet meer inzat.
Gerard Wammes wist echter in zijn voor laatste partij, nog wel de pot uit te maken in 23 beurten met een mooie slotserie van 3. Rene Zwaap kon in de nabeurt de benodigde 5 caramboles er niet meer op krijgen.
Marius had zich formidabel door de poule fase gewerkt en zette de trend nog even voort in de finale rondes, waarbij hij het Jack Dudink erg moeilijk maakte. Jack was aardig onderweg, maar kwam uiteindelijk 3 punten te kort. Marius maakte de partij uit en ging zodoende strijden voor de 1e of 2e plaats.
Van Arie Rotteveel hadden we nog weinig gehoord, maar Arie is dan ook erg stil als hij aan het biljarten is. Blik op neutraal en gaan met die banaan. Arie geeft er niet om en laat ze maar lullen.
Maar als Arie dan toch in de finale rondes zit gaat hij er ook voor. En dat was te zien ook. Diverse moedigde Arie aan, maar hij maalde daar niet om. Rustig naar tafel, aanleggen, stoten en een punt maken. In de halve finale word het dan toch echt nog wel spannend als Lucien t/m de 27e beurt aan de leiding staat. Dan krijgt Arie de kans en grijpt die met 2 handen, een keu en een krijtje aan. En hupsakee hij maakt er gelijk maar een serie van 3 van. Lucien moet dan alles op alles zetten om alsnog de partij naar zich toe te trekken, maar blijft steken op 1 caramboles waar hij er minimaal 3 nodig had. In de laatste beurt maakt Arie nog een carambole en verzekerd hij zich hiermee om een plaats, naast Marius Ouwerkerk, voor 1 of 2.
Lucien mag het dan nog opnemen tegen Jack en dan lijkt meer op een voetbal wedstrijd dan op een biljartwedstrijd. Het Ajax en Feyenoord gaat met regelmaat over de tafel, waarbij het enige verschil met de voetbal is dat er hier wel supporters zijn toegestaan van beide partijen.
Jack ( Ajax ) en Lucien ( Feyenoord ) maken er inderdaad een interessant potje van, waar de heren voetballers en supporters nog wat van kunnen leren. Als er weer een punt gescoord word gaan de supporters niet met elkaar op de vuist, maar nemen er nog een biertje op, en de spelers zelf stralen ook de vriendelijkheid zelve uit, waarbij men elkaar ook voorziet van een biertje. Of dit nu echter chantage is laten we in het midden.
Na 30 beurten is de stand dan wel 10 – 10, maar in het voordeel van Jack (14) die 2 punten minder moet maken dan Lucien (16).
Het was een nette Feyenoord – Ajax, waarbij na afloop er geen ongeregeldheden uitbraken, maar vriendelijk werd geproost op de 3e en 4e plaats.
In de finale voor 1 en 2 , was Arie op ramkoers. Na 11 beurten had hij al 9 caramboles en Marius nog maar 3. Er was wel is waar een achterstand voor Marius, maar nog geen man overboord. In beurt 14 maakte Marius een mooie serie van 5 en kwam daarmee al weer aardig in de buurt van Arie. Voor Marius was de inhaalrace begonnen.
Tot beurt 20 stond Arie met 3% voor om in beurt 23 nog een goede beurt van 2 caramboles te maken en hiermee op matchpunt komt. In die zelfde beurt maakt Marius niets en geeft Arie goede hoop op de winst, ware het niet dat Marius het in beurt 24 besluit uit te maken.
Hiermee word het driebanden toernooi 2017 afgesloten. De prijzen worden uitgereikt, met de zoenen van Irma.
We kunnen weer terugkijken op een geslaagde dag en hopen dat we volgend jaar nog meer deelnemers te kunnen verwelkomen.

Uitslag:
1 Marius Ouwerkerk
2 Arie Rotteveel
3 Jack Dudink
4 Lucien Vossems
5 Gerard Wammes
6 Jos Noordeloos
7 Rene Zwaap
8 Ben Geldermans

Het eerst volgende evenement is het Kadertoernooi van 15 t/m 17 december 2017
In het nieuwe jaar is er het Nederlands Kampioenschap Top Libre van 12 t/m 14 januari
Voorrondes ViKaBe: 21 januari en 4 februari
Finale ViKaBe : 18 februari

Geef u tijdig op voor het ViKaBe toernooi en neem gezellig supporters mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.