Peter Vlaar Nederlands kampioen driebanden groot 1e klasse

DSCN6189

Peter Vlaar in zijn 2e partij

“Ik ben in mijn lange carrière ooit één keer eerder Nederlands kampioen geweest, maar dat was 28 jaar geleden, in de tweede klasse’”

23 april 2017

AALTEN – Peter Vlaar uit Hoorn stond zondag aan het eind van de dag in Aalten op het hoogste schavot na een boeiende finale op het Nederlands kampioenschap driebanden groot eerste klasse. De Noord-Hollander sloeg in de slotfase toe volgens de licht geïmproviseerde strategie hoor’n, zien en winnen. In de finale versloeg hij de Brabander Marcel Hopmans met 35-26 in 36 beurten. Die marge was net voldoende voor het kampioenschap.

De finalescore bracht Vlaar, een joviale en bekende verschijning in vele toernooien, bovenaan de ranglijst met dezelfde matchpunten als Marcel Hopmans, maar een iets beter moyenne: 0.903 tegen 0.885. John Schollink was in de laatste ronde nog een geduchte rivaal, maar kwam één matchpunt tekort door verlies in zijn laatste wedstijd tegen de Maastrichtenaar Wilco Meusen met 35-32 in 41 punten.

Peter Vlaar, een 54-jarige ambtenaar in het archief van de gemeente, kon na afloop zijn geluk niet op. ,,Ik ben in mijn lange carrière ooit één keer eerder Nederlands kampioen geweest, maar dat is 28 jaar geleden, in de tweede klasse’’, jubelde Vlaar na zijn onverwachte zege.

,,Het was helemaal onverwacht nadat ik van John Schollink had verloren. Ik stond achter in moyenne op Marcel Hopmans en moest met zes caramboles verschil winnen. Bovendien moest John Schollink verliezen van Wilco Meusen. Je gelooft het toch niet dat dat allemaal gaat gebeuren. Ik heb niet gekeken naar mijn voorsprong, maar toen ik uit had gespeeld, hoorde ik later, moest Hopmans er nog vijf maken in de nabeurt. Hij miste op twee. Zo dicht stonden we bij elkaar.”

,,Toen ook Schollink nog had verloren, was het helemaal feest”, vervolgde Vlaar zijn verhaal. ,,Wat een toernooi zeg, ik ben er zo verschrikkelijk blij mee. Ik had de tranen in mijn ogen na de finale.’’

Peter Vlaar had immers zijn koppositie verspeeld in de zesde ronde, toen hij vrijwel kansloos verloor van John Schollink met 35-18 in 37 beurten. De spanning speelde een grote rol in die laatste ronden, waarin zeker ook de defensieve tactiek hoogtij vierde.

Zijn eerste verliespartij leed Peter Vlaar in de vierde ronde tegen Wim Pelders. Marcel Hopmans stond vrijwel het hele toernooi bovenaan, hoewel hij als laatste het kampioenschap was binnengekomen.

Het kampioenschap in De Driesprong in Aalten werd gekenmerkt door een prachtige onderlinge sfeer. Zaterdagavond waren enkele finalisten nog tot in de late uurtjes op de dansvloer te vinden.

De eindstand:
1  Peter Vlaar          10 – 0.903 – 10
2  Marcel Hopmans       10 – 0.885 –  9
3  John Schollink        9 – 0.934 –  9
4  Rob Mans              8 – 0.922 –  9
5  Wilco Meusen          8 – 0.830 – 10
6  Charles Mekes         6 – 0.789 –  8
7  Wim Pelders           5 – 0.711 –  7
8  Albert Kooistra       0 – 0.757 – 10

Hoogste moyenne: John Schollink, 0.934
Hoogste serie: Peter Vlaar, Wilco Meusen en Albert Kooistra: 10.

Tekst: Frits Bakker

Van aquit in eerste partij

Van aquit in eerste partij

DSCN6173

Eerste partij Peter Vlaar – Rob Mans

DSCN6178

Tweede partij Peter Vlaar – Charles Mekes

DSCN6180

Tweede partij Peter Vlaar – Charles Mekes

DSCN6181

Tweede partij Peter Vlaar – Charles Mekes

DSCN6182

Tweede partij Peter Vlaar – Charles Mekes

DSCN6183

Tweede partij Peter Vlaar – Charles Mekes

DSCN6186

Tweede partij Peter Vlaar – Charles Mekes

DSCN6187

Tweede partij Peter Vlaar – Charles Mekes

DSCN6193

Tweede partij Peter Vlaar – Charles Mekes

Het clubgebouw

Het clubgebouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.