ViKa na 50 jaar verder als ViKaBe – Rick de Wit wint jubileum editie

ViKa toernooi 2016 – Door Anjo Nat

10 Januari
Na een spannende maand van voorbereiding is het op 10 januari dan eindelijk zover.
De eerste voorronde van het jubileum ViKa toernooi.
Dit jaar bestaat het toernooi 50 jaar en dat is wel reden voor een klein feestje. Het echte feest zal echter plaats vinden op 31 januari als de deelnemers, aan de finale dag, de keuen met elkaar kruisen.
Toch gaan we er vandaag ook een mooie dag van maken met 30 deelnemers die allen gaan proberen een plaats te bemachtigen in de finale.
Om 10 uur opende ik (Anjo) het toernooi met de mededelingen en ook dat er een loterij is, waarbij er vandaag alvast een kleine loterij is, en de loten ook geldig zijn op de finale dag bij de grote verloting.
Alle prijzen zijn gesponsord en de opbrengst gaat gebruikt worden om sets ‘5 Ball’ aan te schaffen.

Jan BeersJan Beers heeft een prachtige Power Point gemaakt van de sponsors, en die is te zien op de tv in de kantine.
Aan het einde van dit verslag staan alle sponsors op een rij. Neem eens de tijd om een boodschap bij een van hen te doen of een bestelling te plaatsen!

Er wordt enthousiast gereageerd op de loterij en de loten vliegen de deur uit, zoals men dan zegt. Even over tienen gaan de poules van start en hoort men her en der in de zaal de oehs en aahs.
Sommige poules gaan heel snel en andere hebben wat langer werk.
De eersten zijn rond de klok van 14.30 uur klaar en de laatsten doen het licht uit om 16.30 uur.

Natuurlijk wil iedereen weten of hij door is of niet. Dat is voor de nrs. 1 wel duidelijk, maar voor de nrs. 2 komen er een paar spannende weken aan.
Op 17 januari wordt er nog een voorronde gespeeld, waarvan de nrs. 1 ook rechtstreeks doorgaan, maar bij de nrs. 2 moet gekeken worden wie er het beste waren over de beide dagen.
Van de eerste dag gaan er al acht nrs. 1 door en van de tweede dag gaan er nog eens negen nrs. 1 door.
Blijven er nog 15 plaatsen over en die worden ingevuld door de beste nrs. 2
Dit jaar is de tweede voorronde erg goed ingevuld met 44 deelnemers. Dit is in jaren niet meer gebeurd. We zijn dan ook erg blij dat vele leden zich hebben ingeschreven en hopen natuurlijk dat dit in de toekomst ook gebeurt!

17 Januari
Vandaag gaan de deelnemers in 9 poules de strijd aan, waaronder 2 kader poules. Niet overal wil het lukken, maar de meesten krijgen de punten wel makkelijk bij elkaar. In poule 1 ( kader ) is Willem Ooteman de beste en de anderen moeten allen genoegen nemen met 2 matchpunten.
Omdat ik ook nog tussendoor met andere zaken bezig ben, let ik eigenlijk niet goed op de stand in mijn eigen poule.
De verbazing is dan ook groot bij mij, dat ik, na mijn laatste partij remise te hebben gespeeld, door ben naar de finaledag!
Er zijn er ook bij die geen bal raken, maar evengoed plezier hebben : )
Om 17.00 uur zijn ook de laatste partijen gespeeld en de partijen worden nabesproken in de kantine.
Ik heb geen idee hoelang die partijen hebben geduurd, want ik ben naar huis gegaan.
Eindstanden goed opgemaakt, en de lijst met finalisten kon aan het prikbord..

”Zit ik erbij..?” “Ja, ben wel tweede van mijn poule, maar het percentage caramboles, hè.” ”Hopelijk zegt Pietje nog af, dán kan ik meedoen!”

Anjo relativeert:
“Als ik nog een kans wil maken om te mogen spelen in de kwart finale, dan mag ik de komende 2 weken wel een beetje bij trainen. Ik speelde vandaag dan wel niet slecht, had zelfs een partij waarbij ik na 9 beurten al op 19 punten stond en er nog 1 moest en daar nog 10 beurten over deed, maar het is voor verbetering vatbaar.
Maar we zullen het zien. Voor alsnog ben ik al tevreden met een plaats op de finale dag. Alles wat meer is, is mooi meegenomen.
Ik kan in ieder geval terugkijken op een geslaagde voorronde.”

Zondag 31 januari
In de 2 tussenliggende weken heb ik nog even alle laatste dingen geregeld voor de finaledag. Nog wat prijzen gehaald voor de loterij, en prijzen voor de winnaars. Die worden dit jaar wat extra in het zonnetje gezet vanwege het jubileum. Een hoop werk dat ik samen met Rob, Jan, Kevin en Irma heb gedaan. Ik ben ze dan ook erg dankbaar hiervoor.
Ben er al op tijd uit. Geniet nog even van het ontbijt en dan maar even badderen. We willen tenslotte fris en fruitig aan de biljarttafel staan. Fris wel, laat het fruitige maar zitten. Ben al een paar dagen stront verkouden, maar zolang ik niet lek op het groene laken gaan we door.

Om 10 uur hebben alle deelnemers aan de finaledag zich gemeld en kan, na de dienstmededelingen, de strijd van start.
Eenieder doet stinkend zijn best om een plaats in de achtste finale te bemachtigen. In de kaderpoule wordt op het scherpst van de snede gestreden. Willem Ooteman, die voor de gelegenheid zich had gekleed in een Horna tenue van 50 jaar geleden, en Rob Boon hebben beiden wel interesse om dit jaar kampioen te worden, maar Leo Karels en Jack Pelt geven goed partij. Ook in de andere poules wordt volop gestreden waarbij in poule 6 Rick de Wit helemaal los gaat. Hij rolt alle drie tegenstanders op en incasseert zo de volle winst. De eerste finalist is bekend!

In mijn poule moest de strijd om een finale plaats worden beslist in de laatste partij van de poule. Die ging tussen Jan Butter en mijn persoontje.
Waren de eerste 2 partijen al ploeteren voor me, maar wel met winst afgesloten, deze partij was helemaal een crime. Ik kreeg niet de makkelijkste ballen, maar wist wel vaak met een carambole te beginnen. Het enige probleem was dat de hele handel dan meestal weer bezopen uitrolde op een dusdanige manier dat ik er geen soep van kon maken.
Had Jan in de eerste 2 partijen ook niet zijn beste dag, tegen mij leek het wel of hij ineens een top biljarter was. Plofte er 2 series van 5 uit en een paar losse punten tussendoor en draaide mij de nek om door uit te gaan met een serie van 10. ( Zal hem nog eens steekpenningen geven )
Jammer maar helaas. 5 minuten de pest in, en door met de organisatie.

In de loop van de dag worden de andere finalisten dan ook bekend.
Rick de Wit, Rob Boon, Jaap Bos, Jan Beers, Michel van Weely, Nick Hof, Jan Butter en de immer strijdbare Gerard Wammes gaan de plaatsen 1 t/m 8 verdelen.

Ter gelegenheid van het toernooi was er een loterij, waarbij de eerste trekking voor aanvang van de achtste finale werd gedaan. Mevrouw Besseling trok met verve de loten.
Na de achtste en de halve finale kon de strijd losbarsten om de finale plaatsen.
7 – 8  Jan Butter tegen Nick Hof
5 – 6  Gerard Wammes tegen Michel van Weely
3 – 4  Rob Boon tegen Jaap Bos
1 – 2  Jan Beers tegen Rick de Wit

De partijen om de plaatsen 3 t/m 8 gingen van start en de partij om de 1e en 2e plaats begon wat later.
Natuurlijk wil iedereen zo hoog mogelijk eindigen, en werd er ook in de laatste partijen hard gestreden om de winst. Er was geen nabeurt (gelijkmakende beurt, red.) dus was het zaak om als eerste uit te zijn.
Toen de partijen al enige tijd onderweg waren, werd er gestart met de laatste partij, niet wetende dat een van hen niet van plan was om er een lange partij van te maken…
In niet al te lange tijd had Rick de Wit zijn 10 punten bij elkaar gesprokkeld en was hierdoor eerder klaar dan de andere partijen. Ik denk zomaar dat Rick het wel welletjes vond na een week slecht slapen en nerveus te zijn. En als hij al kon slapen dan droomde hij van die prachtige beker voor de eerste plaats.
Nadat alle partijen gespeeld waren was de uitslag bekend!

1  Rick de Wit
2  Jan Beers
3  Rob Boon
4  Jaap Bos
5  Gerard Wammes
6  Michel van Weely
7  Nick Hof
8  Jan Butter

 

Gerard WammesVoordat er overgegaan werd tot de huldiging van de winnaars was er nog een officieel gedeelte. Daan Fons sprak namens het bestuur. Hij haalde aan dat het dit jaar geweldig was georganiseerd en begon mij toen lovend toe te spreken. Ik was dan ook zeer verbaasd dat hij het woord aan Irma gaf en die mij in het zonnetje begon te zetten. Daar had ik het een beetje moeilijk mee, en ik was nou een klein kereltje, met een grote bek vol tanden. Ik moet zeggen dat ik dat een heel grote eer vond, maar ik heb het met liefde voor de club gedaan.
Daarna mocht ik het woord weer doen en ik had voor de gelegenheid een speech geschreven. Ik had hem al diverse keren doorgelezen en dacht dat ik het meeste wel uit mijn hoofd zou kunnen. Maar uiteindelijk gaat het toch iets anders dan je verwacht had.

Michel van WeelyHet bestuur had besloten dat ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum de naam van het toernooi veranderd moest worden. Hiervoor waren Helma Ambuul, die helaas verhinderd was, Mevrouw Besseling en familie en Leo Karels en echtgenote uitgenodigd.
In ‘Geschiedenis’ op de Horna site kunt u lezen hoe het allemaal begonnen is.
In 1965 werd er voor het eerst gesproken over een Klaas Vis toernooi en in 1966 werd het toernooi voor het eerst gespeeld. Het toernooi werd georganiseerd als eerbetoon aan de in 1964, na een kort ziekbed, overleden voorzitter Klaas Vis.
De voorzitters van het district bonden op verschillende avonden de strijd aan met elkaar in het Klaas Vis toernooi. Dit toernooi heeft jaren plaatsgevonden, maar helaas kwam er de klad in.
Leo KarelsNa een periode van 2 jaar heeft Leo Karels de handschoen opgepakt en het toernooi weer nieuw leven ingeblazen. Alleen werd het nu een toernooi voor de leden van de Horna.
Ook toen heeft er een verandering van naam plaatsgevonden van het Klaas Vis toernooi. De naam van Cor Karels werd er aan toegevoegd. Dhr. Karels is ook voorzitter geweest van 1972 tot 1980, waarbij hij de overgang naar het Achterom heeft gerealiseerd.
Het toernooi ging toen verder als ViKa toernooi, en dat was zo tot aan vandaag.
Corry Besseling, Anjo NatAls eerbetoon aan de, eind 2014, overleden Cees Besseling werd er een foto met naambordje onthuld, in de ere galerij, door zijn weduwe Corry Besseling.
Zij vond dit een prachtig gebaar en waardeerde het heel erg. Ook de kinderen van Cees waren zeer content met dit gebaar.
Dit was tevens voor het bestuur aanleiding om de naam van het ViKa toernooi te veranderen in VIKABE.
Het is een eerbetoon aan voorzitters  die erg veel betekend hebben voor de Horna en zich daar met hart en ziel voor inzetten. Cees deed dat ook.

Na dit, voor velen, emotionele moment gingen we over tot de prijsuitreiking. Nu konden de bekers ook worden uitgepakt, want daar was door Meilink Biljarts (sponsor van de bekers), de nieuwe naam al ingegraveerd. Want eigenlijk heette het toernooi al ViKaBe, maar wist bijna niemand dat.
Omdat het een jubileum toernooi was hadden we voor de winnaars ook nog, buiten de bekers om, een leuke extra prijs..
De nummer 8 kreeg een doosje met krijtjes, om goed te kunnen krijten voor de volgende punten,
nr. 7 een handschoen voor een betere voorbeweging, nr. 6 een grip voor een goed houvast van de achterhand en nr. 5 een mooie keutas (gesponsord door Peter Vlaar biljartartikelen) om de keu netjes te kunnen vervoeren.
De nummers 1 t/m 4 konden een keuze maken uit 4 cadeau’s; Rick koos voor de keu die gesponsord was door Leo Komen Biljarts, Jan Beers legde beslag op een keu die gesponsord was door John Baars Schilderwerken, Willem de Regt, Alpha Tours en Gebr. Kok Installatie techniek.
Rob Boon ging voor de waardebon van Feller Biljarts, en Jaap Bos kreeg de waardebon van Juwelier de Vries.

Rick de WitEn natuurlijk kreeg Rick voor de 2e keer de wisselbeker mee die hij volgend jaar weer gaat verdedigen.

Als laatste heb ik dan nog eenieder bedankt die dit toernooi mogelijk hebben gemaakt, waarbij we Leo Karels natuurlijk niet mogen vergeten. Zonder hem had dit toernooi misschien niet meer bestaan.
Rob Reinderman, Irma Huisman, Jan Lankhorst, Kevin de Decker, en alle anderen die ik vergeten ben, hartelijk bedankt voor jullie hulp en inzet.
Zonder jullie was het dit jaar niet zo’n geweldig toernooi geweest!!

Deelnemers bedankt!  Want zonder deelnemers kunnen wij niks.

Verder wil ik alle sponsors van harte bedanken voor hun medewerking en gulle giften.

Fa Kemkes
Gamma
Gerard Groot         
Irma Huisman
Peter Vlaar                                                                  
Deen Bloemen en planten
Feller Biljarts                                                             
Stichting Leekerweide
De Vries juwelier                                                      
Motrac Intern Transport bv
Meilink Biljarts                                                         
Foto Coenstad
Otosam                                                                         
PC Wereld
Bike Totaal van Vliet tweewielers                     
Sijmtronix
Leo Koomens Biljarthandel                                 
Slagerij van ’t Oever
John Baars Schilderwerken                                
Willem de Regt
Kok Installatietechniek                                         
Alpha Tours Hem bv
Uitspanning De Nadorst                                        
Stoomtram Hoorn-Medemblik
Readshop de Wit

Denkt u er eens aan als u een boodschap gaat doen, er eens op uit wil, als u eens een ander kleurtje in of om huis wil of nieuwe leidingen moet hebben..
Zonder sponsors konden wij niet zo’n mooie loterij organiseren!!

“Moe maar zeer voldaan heb ik het Horna pand om 19.15 uur verlaten, nog thuis even nagepraat en op tijd naar bed. De volgende dag is er gewoon weer de arbeid en ik zal weer een jaar moeten wachten om kans te maken om kampioen te worden van het ViKaBe toernooi (en toen ging de wekker).
Droomde ik nou dat ik volgend jaar kampioen word van het ViKaBe toernooi??????”

We zullen het zien. U doet volgend jaar toch ook (weer) mee????????
Allemaal bedankt voor het geweldig leuke ViKaBe toernooi van 2016 en graag tot ziens in 2017 !!

Anjo Nat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.