Locaties

 

Oostereiland

Oostereiland

De biljartclub Horna is begonnen in februari 1933 in de conversatiezaal van de gevangenis op het Oostereiland, ook wel bekend als de Krententuin. De gevangen waren in het begin van de jaren dertig overgebracht naar Groningen. De oprichters van de Horna waren Jan Booy, Piet Zwart en Lou Schagen. De biljartclub was een onderdeel van de arbeiderssportbond die van de kazerne in de Mosterdsteeg naar het Oostereiland was verhuisd. De Arbeiderssportbond was een omniumvereniging, want daar kon je terecht voor voetbal, gymnastiek, schaken, dammen, kaarten, tafeltennis en biljarten. De biljartclub is de enige tak van sport die is overgebleven van de Arbeiderssportbond!
In de al genoemde coversatiezaal werd een biljart geplaatst van f25,-. Al gauw moest er een tweede biljart bij. Later kwamen er nog meer. De conversatiezaal werd weldra te klein, daarom werd ook de kerkzaal in gebruik genomen. Spoedig stonden er zes biljarts op een rij. Er werd gespeeld met echte ivoren ballen.

Kazerne

Horna 1950

B.V. Horna in 1950
Op de derde verdieping van het kazerne gebouw aan de de Veemarkt te Hoorn

In 1939 werden de gebouwen op het Oostereiland ontruimd vanwege de mobilisatie. De Horna vond een nieuw onderkomen in de twee bovenzalen van de oude kazerne aan de veemarkt, achter auto- en garagebedrijf va Harry Leeuw & Zn. Daar zat de vereniging ook in de oorlogsjaren.
In 1940 verliet de heer W. Arends Hoorn en werd Klaas Vis de nieuwe voorzitter van de Arbeiderssportbond.
Door een brand op 29 januari 1941 raakte de biljartafdeling al haar bezittingen kwijt. De Horna verloor alles behalve haar leden, maar de zaak werd onder leiding van Vis weer op poten gezet.
Op 2 november 1941 kon de biljartzaal weer in gebruik worden genomen. De vereniging had weer de beschikking over vier biljarts, tweemaal 230 x 115 en tweemaal 220 x 110.

Horna was als een Phoenix uit zijn as herrezen. Bij die gelegenheid van de heropening van de biljartzaal werd door de leden de grote tekening aangeboden, die ook nu nog onze biljartzaal siert. Op die tekening staan de vijf oudste leden van onze Horna in 1941.

De vijf oudste leden van de Horna in 1941 geschilderd door dhr. G. Lucken

De vijf oudste leden van de Horna in 1941 geschilderd door dhr. G. Luckens.
Van links naar rechts: de heren Nauta, Engel, Kuin, Bennist en Roos

De Horna moest eruit toen de Duitsers dit gebouw confisqueerden. Cor Karels is er nog wel op een avond heen gegaan om de biljartballen in veiligheid te brengen: “Met onze ballen wordt niet gekloot”.

Na de oorlog werd de biljartafdeling een zelfstandige vereniging. Horna, afgeleid van één der eerste namen van de stad Hoorn. Tot 1950 bleef de Horna aan de Veemarkt.

 

horna_1

Lokaal in het kazerne gebouw aan de de Veemarkt in 1949
J. Musman, J. v.d. Meer, J. de Vries, D. Broertjes, R. Nauta, T. Bayer, J. Timmer, D. Selie, K. Mantel
W. Appel, G. Smit, D. Bakker, J. Oerlemans, J. de Flart, C. Hofman, P. Schipper, P. de Flart
Biesma, J. Baas, J. Booy, K Vis, J. Vet, A, Kooy, tante Leen Vis

Leliestraat

horna_1960_1

B.V. Horna in 1960
In de Leliestraat te Hoorn

Na de oorlog kon de Horna er na een grondige schoonmaak weer terecht, maar nu als zelfstandige vereniging. In 1950 heeft de Horna een tijdelijke ruimte gevonden in een pakhuis in de Leliestraat waar de club 25 jaar heeft gezeten. Het werd gehuurd van transportbedrijf Groot van het West. De locatie was een bovenverdieping met een houten vloer, geen ideale ondergrond voor de biljarts. Altijd de biljarts waterpassen en ook de vloer stutten onder de vakkundige leiding van Klaas Wittebol. Of de vele onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, mede door Nelis Blouw. In de Leliestraat zorgde het bestuur er ook voor dat de jeugd aan tafel mocht verschijnen. Dat heeft een groei en ontwikkeling tot gevolg gehad. Iedere week moest de toenmalige jeugdwedstrijdleider meer caramboles noteren voor … Piet Vet. Maar ook voor de wat minder getalenteerden was er plaats: Klaas Spel, Leo Karels en ook voor ene Wim Ooteman, toen nog goed voor 5 caramboles per partij.

horna_1960_2

B.V. Horna in 1960
In de Leliestraat te Hoorn

horna_3

B.V. Horna
In de Leliestraat

 

 

 

 

 

Achterom

In 1976 heeft de Horna 118 leden en heeft een goede bestuursbezetting. Een nijpend probleem is al enige tijd het clublokaal. Er moet naar een nieuwe ruimte worden uitgezien. De huur in de Leliestraat is door de eigenaar opgezegd. Diverse pogingen om onderdak te vinden strandden. Vergaderingen met de sportraad en de gemeente bieden ook direct geen uitkomst. Iedere volgende vergadering is de locatie een punt van zeer groot belang. Dan wordt in 1977 duidelijk dat nadat tal van lokaties zijn gewogen en te licht bevonden, het Achterom 53, de oude Parkzaal, de grote wens van de Horna gaat worden. Voordat een overgang van de Leliestraat naar het Achterom mogelijk is, wordt eerst nog tijdelijk onderdak gevonden in de Pioniersschool in de Grote Waal.

Achterom

Parkhotel-Restaurant rond 1900

Op 10 mei 1977 komt er een uitspraak van B & W over de toestemming t.a.v. verbouw en financiering van het ‘Achterom’. B & W geeft groen licht, de Horna kan zijn intrek nemen aan het Achterom 53.  De eerste bestuursvergadering in het nieuwe clubgebouw is op 20 juni 1977. Het Achterom is het eerste eigen gebouw na 45 jaar Horna.

Dit pand werd gehuurd, maar in 1989 werd de vereniging eigenaar van het pand en werd ook de bovenverdieping in gebruik genomen.

 

horna_clubgebouw

Clubgebouw Horna op ‘t Achterom

 

Clubgebouw Horna op ‘t Achterom december 2014

 

Achterkant van het clubgebouw van de Horna
december 2014

 

Het ‘Gat van Hansen’